Vinnie de Vis Knuffel is ontstaan vanuit een behoefte om met een persoonlijke knuffel te communiceren met mensen die in het laatste stadium van dementie zijn. 

S-Plus introduceerde enkele jaren geleden "voelschorten" in de woonzorgcentra.  Een voelschort is een gewone schort, met daarop enkele materialen genaaid die de zintuigen prikkelen, zoals kleurrijke linten, belletjes, verschillende vormen knopen, knisperplastic etc. Soms ontstaat er naar aanleiding van de schort oogcontact of een gesprek. Zo wordt ook het sociaal isolement doorbroken, wat het welbevinden bevordert. De voelschorten worden gebruikt bij mensen met dementie die in de derde en vierde fase van het dementieproces verkeren, wat de verborgen en verzonken ik-fase wordt genoemd.

Een voelschort is echter niet persoonlijk en wordt maar nu en dan aangeboden. Daarom gingen het huisvandeMens, S-Plus samen met een vrijwilliger op zoek naar een persoonlijke knuffel. Hieruit is de Vinnie de Vis Knuffel ontstaan die altijd bij de patiënt blijft.

Intussen heeft Vinnie de Vis Knuffel de weg gevonden naar Antwerpen, Limburg, West Vlaanderen en Oost Vlaanderen